Schimbarea Codului Rutier care ar putea să facă diferența, în sfârșit. Lovitura pentru tinerii cu bani, cei care vorbesc la telefon

de: Alexandru Puiu
13 11. 2023

Codul Rutier se schimbă din nou în România printr-o propunere legislativă depusă la Senat. Vor fi introduse și reglementări care vizează comportamentul polițistului rutier în relație cu participanții la trafic.

Printre altele, noul Cod Rutier, dacă va fi adoptat de parlamentari, mărește numărul de ore de pregătire în cadrul școlilor de șoferi și obligă poliția să avertizeze șoferii cu privire la prezența radarelor. Cea mai interesantă prevedere ce urmează să fie introdusă vizează însă tinerii români cu mașini puternice. Tinerii de până la 21 de ani și cei care au permis categoria B de mai puțin de un an nu au voie să mai conducă mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75Kw, în cazul mașinilor electrice.

Citește și: Avertismentul pentru toți șoferii din România de la CNAIR, așa știi că a venit iarna. Ce trebuie să faci cu mașina

Noul Cod Rutier, o lovitură pentru șoferii tineri

Cu această ocazie, inițiatorii legii propun și majorarea numărului minim de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.

O modificare mai veche pe care o vedeam pe listele de propuneri pentru Codul Rutier s-ar putea de asemenea materializa cu această ocazie. Este vorba de efectuarea examinării pentru obținerea permisului de conducere de către persoane fizice atestate de către o autoritate competentă. Ca referință, în urmă cu aproximativ o lună, mai mulți parlamentari au inclus într-un alt proiect legislativ o prevedere similară.

Citește și: Se schimbă Codul Rutier în România, din nou. Lovitura pentru tinerii amatori de electrice, noua vârstă minimă

Codul Rutier pentru pietoni, bicicliști și conducători de trotinete

În noul set de prevederi aflate în stadiu de proiect, pietonilor, bicicliștilor și conducătorilor de trotinete norma le interzice utilizarea telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.

Foarte interesant este și faptul că poliția rutieră va avea obligația să avertizeze conducătorii de autovehicule în legătură prezența radarelor în trafic.  ”Folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către polițiști rutieri din autovehiculele poliției, inscripționate, sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanții la trafic” iar în caz de accidente de circulaţie, calamităţi naturale, condiţii meteorologice nefavorabile sau în alte cazuri de forţă majoră ce afectează fluenţa sau siguranţa circulaţiei, poliţiştii rutieri vor fi obligaţi să conducă coloana de vehicule.